Κόλιν Φίσερ

Ο Κόλιν Φίσερ είναι ένας αξιαγάπητος ήρωας. Ένα οξυδερκές δεκατετράχρονο αγόρι, με απίστευτες επιστημονικές γνώσεις και με μια ιδιαίτερη δυσκολία στις κοινωνικές επαφές.
Το πολυτιμότερο αγαθό του είναι το σημειωματάριό του. Εκεί που καταγράφει όλες τις σκέψεις, τις ανακαλύψεις και τα περίεργα που συναντά. Και φυσικά, η συλλογή του από χάρτινες κάρτες με εκφράσεις προσώπων, που ατνιστοιχουν σε συναισθήματα,τα οποία ο Κόλιν δυσκολεύεται διαφορετικά να αναγνωρίσει.
Ο Κόλιν Φίσερ είναι ένα αγόρι με σύνδρομο Άσπεργκερ, στην πρώτη του μέρα στο γυμνάσιο, και μάλιστα χωρίς την προσωπική του δασκάλα. Αυτό από μόνο του είναι πρόκληση για τον ίδιο αλλά και για όσους ήδη από το δημοτικό του έκαναν τη ζωή δύσκολη. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο, όταν κατά τη διάρκεια ενός πάρτι στην καφετέρια του σχολείου, θα ακουστεί ένας πυροβολισμός. Οι υποψίες θα πέσουν πάνω στον νταή του σχολείου που δεν χάνει ευκαιρία να πειράξει τον Κόλιν. Και όμως, είναι ο Κόλιν που θα επιδοθεί σε ένα περιπετειώδες κυνηγητό, με σκοπό να αποκαλύψει τον πραγματικό ένοχο, όχι γιατί τον συμπαθεί, αλλά γιατί πρέπει να φέρει στο φως την αλήθεια. Η στάση του Κόλιν δεν προέρχεται από κάποια συναισθηματική ή ηθική ανάγκη. Απλά ο Κόλιν δεν μπορεί να πράξει διαφορετικά. Στη διάρκεια αυτής της περιπέτειας, ο Κόλιν θα αναγκαστεί πολλές φορές να βγει από τα προσωπικά του όρια ασφάλειας και θα αποδειχτεί ένας ευφυής εξιχνιαστής περίεργων υποθέσεων. Το αντισυμβατικό του μυαλό του, η απόλυτη αφοσίωσή του στη λογική και η έλλειψη κατανόησης των κοινωνικών συμβάσεων και συμβολισμών, θα αποδειχτούν τα πιο χρήσιμα εργαλεία σε αυτή του την αναζήτηση.
Είναι συναρπαστικό να παρακολουθεί κανείς τον τρόπο που σκέφτεται και οργανώνει τη δράση του. Και σίγουρα οι πιο ενδιαφέρουσες σελίδες του βιβλίου και της πλοκής της ιστορίας, προέρχονται από το προσωπικό του σημειωματάριο. Είναι καταπληκτικό το πως, γεγονότα, σκέψεις, επιστημονικές θεωρίες, σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες, καταφέρνουν να τον οδηγήσουν με μεγάλη ακρίβεια στη λύση του μυστηρίου, αλλά και να τον βοηθήσουν να κατανοήσει με τη λογική, όσα η έλειψη κοινωνικής νοημοσύνης δεν του επιτρέπουν. Ο Κόλιν είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς ήρωες βιβλίου και βρήκα πολύ πετυχημένο τον τρόπο που ο Λεβ Γκρόσμαν (συγγραφέας του βιβλίου The magicians) διαλέγει για να τον περιγράψει: “Ο Κόλιν μοιάζει με εξωγήινο ανθρωπολόγο άθελά του παγιδευμένο στη Γη. Δεν έχει άλλη επιλογή από το να μάθει τους κοινωνικούς κώδικες αυτού του τόπου και να προσπαθήσει να περάσει για άνθρωπος – διαφορετικά δεν θα επιβιώσει.” Ένα συναρπαστικό βιβλίο με πολύ χιούμορ και δράση, που καταφέρνει όμως να αγγίξει τον αναγνώστη με την ειλικρίνεια και την απαλαλγμένη από κοινωνικές συμβάσεις ματιά του Κόλιν πάνω στον ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πληθυσμό των ανθρώπων που συναντά, αλλά και να τον συγκινήσει με την κοινωνική αδεξιότητα και την αναγνώριση πρωτόγνωρων συναισθημάτων από μέρους του πρωταγωνιστή. Ο Κόλιν παρατηρεί τον εαυτό του σαν να πρόκειται για άλλον. Και αυτό τον κάνει ιδιαίτερα γοητευτικό. 
Συγγραφέας:  Zack Stentz , Ashley Edward Miller
Μεταφραστής:  Ελένη Γκαγκάτσιου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια