Το δέντρο των ψεμάτων.


Η Φράνσις Χάρντινγκ γράφει ένα μυθιστόρημα που μας μεταφέρει στην Αγγλία του 19ου αιώνα.
Μια ιστορία γεμάτη θεατές και αθέατες συγκρούσεις. Μια ιστορία γεμάτη ψέματα και ένοχα μυστικά. Και μια σειρά από πρόσωπα που μπλέκονται, αιχμαλωτίζονται, καταστρέφονται από τα ίδια τους τα ψέματα.
H οικογένεια ενός Ιερέα και ταυτόχρονα φυσιοδίφη επιστήμονα, καταφτάνει εσπευσμένα στον νησί Βέιν, με πρόσχημα την συμμετοχή του πατέρα σε μια σπουδαία ανασκαφή.
Μερικές εβδομάδες αργότερα, ο πατέρας της οικογένειας βρίσκεται νεκρός. Η κόρη του, η δεκατετράχρονη Φέιθ, πεπεισμένη ότι ο πατέρας της δεν αυτοκτόνησε, αλλά δολοφονήθηκε, θα καταφύγει στο δέντρο των ψεμάτων, το δέντρο που ένα βράδυ πριν βρεθεί νεκρός ο πατέρας της τον βοήθησε να κρύψουν. Ένα δέντρο που τρέφεται με ψέματα και υπόσχεται να αποκαλύψει την αλήθεια σε όσους καταναλώσουν τους καρπούς τους. Δεν είναι όμως μόνο εκείνη που γνωρίζει την ύπαρξή του. Γεμάτη συμβολισμούς η ιστορία, δεν γίνεται να μην φέρει στο μυαλό του αναγνώστη συνειρμούς σχετικούς με το δέντρο της Γνώσης και την αρχέγονη επιθυμία του ανθρώπου να κατακτήσει την υπέρτατη δυναμη μέσα από την γνώση.
Ο εφημέριος οδηγήθηκε στον θάνατο από το πάθος του να ανακαλύψει τα μυστικά της δημιουργίας. Σε μια εποχή επιστημονικών ανακατατάξεων, όπου οι κρατούσες αντιλήψεις, αλλά και η επικρατούσα θρησκευτική αντίληψη σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου δοκιμάζονταν, τα διλήμματα και οι προκλήσεις για έναν επιστήμονα ιερέα, ήταν τεράστια.

Μια σειρά γεγονότα θα οδηγήσουν τόσο τη Φέιθ, όσο και τον αναγνώστη, στο μίτο των γεγονότων, πολλά χρόνια πριν την άφιξη της οικογένειας στο νησί.
Πρόσωπα υπεράνω κάθε υποψίας θα έρθουν στο προσκήνιο της ιστορίας, μυστικά θα αποκαλυφθούν, ταυτότητες κρυμμένες θα έρθουν στο φως και αλήθειες που επιμελώς αποσιωπούνταν, θα κραυγάσουν.
Η ιστορία της Φρ. Χάρντινγ είναι κάτι παραπάνω από ένα μυθιστόρημα φαντασίας, ή 'ένα μυθιστόρημα που ανασυνθέτει με επιτυχία την ατμόσφαιρα της Βικτοριανής, Αγγλικής επαρχίας. Είναι ταυτόχρονα ένα ψυχολογικό θρίλερ, μια ιστορία μυστηρίου, μια καταιγιστική περιπέτεια.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως, η ιστορία της αποτελεί έναν ύμνο στη γυναίκα. Μέσα σε μια κοινωνία όπου ο ρόλος της περιορίζονταν σε αυτόν της επιμελούς μητέρας και πιστής συζύγου, οι γυναίκες της ιστορίας, ακόμα κι αν έχουν σκοτεινό παρελθόν, ακόμα κι αν μοιάζουν υποταγμένες στο δοσμένο ρόλο τους, καταφέρνουν να σπάσουν τα στερεότυπα της εποχής και να κυνηγήσουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους. Υπερνικώντας τις δεισιδαιμονίες, τις προσδοκίες, ακόμα και τα “επιστημονικά” δεδομένα της εποχής τους, οι γυναίκες του βιβλίου θα κατορθώσουν να κυβερνήσουν τις ζωές τους με επιδεξιότητα, να βρεθούν πιο μπροστά από τους συζύγους ή κηδεμόνες τους, να αποδείξουν την εξυπνάδα, την προνοητικότητα, την μαεστρία με τη οποία διεύθυναν τις ζωές τους, θα κατορθώσουν να επιβιώσουν μετερχόμενες τα ίδια τα δώρα της θυληκής τους φύσης.
Η συγγραφέας μας μεταφέρει, στην άνοιξη μιας νέας εποχής για τον άνθρωπο και ειδικά για τη γυναίκα, κι ας χρειάστηκαν ακόμα πολλές δεκαετίες μέχρι η εκείνη να κατακτήσει τα αυτονόητα δικαιώματά της και να σταθεί ως ίση απέναντι στον άνδρα, είτε σε διαπροσωπικό είτε σε επιστημονικό, πολιτικό, ή επαγγελματικό επίπεδο.
Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα για νεαρούς εφήβους, αλλά και για ενήλικες.
Σπουδαία φυσικά η μετάφραση, από την συγγραφέα και βραβευμένη μεταφράστρια, μετρ των crossover μυθιστορημάτων, Κώστια Κοντολέων.

Συγγραφέας: Φράνσις Χάρντινγκ
Μετάφραση: Κώστια Κοντολέων
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σχόλια