Λέσχη Αλλόκοτων Πλασμάτων (βιβλίο 1)

"Αυτή είναι η ιστορία του Μάρκο, που έχει στην πλάτη του ένα ενοχλητικό πτερύγιο, και της Αλίλα,nπου όταν κλαίει, τα πάντα γύρω της τρίζουν...
Λάθος, λάθος! Πάµε απ’ την αρχή. Αυτή είναι η ιστορία µιας παρέας σχεδόν συνηθισµένων παιδιών που το καθένα τους έχει κι από µια ασυνήθιστη ιδιότητα. Μια ιδιότητα που ο υπόλοιπος κόσµος φοβάται, αντιπαθεί, θαυµάζει, τη θεωρεί παράξενη, αλλόκοτη, µοναδική! Τα παιδιά αυτά θα συναντηθούν σ’ ένα µυστικό καταφύγιο, που συµβαίνει να είναι ένα αληθινά ασυνήθιστο σχολείο. Κι αν νοµίζετε ότι τα προβλήµατά τους τελειώνουν, κάνετε λάθος, γιατί, αντίθετα, µόλις έχουν αρχίσει!" (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Τα δυο βιβλία της Λέσχης Αλλόκοτων Πλασμάτων, του Γιώργου Παναγιωτάκη, μας μεταφέρουν στον κόσμο του ιδιότυπου σχολείου της Μήδειας Κρακατόα, της άυλης διευθύντριάς του. Ένα σχολείο με ασυνήθιστα παιδιά, ασυνήθιστους καθηγητές, βαλμένο σε έναν τόπο που μοιάζει να ξεπηδά από όνειρο.
Στο πρώτο βιβλίο, ο συγγραφέας στήνει το σκηνκό του και μας συστήνει τους ήρωες της ιστορίας του, παιδιά με μοναδικές ικανότητες, που όμως έκαναν τη ζωή τους δύσκολη όταν φοιτούσαν στα ¨κανονικά¨σχολεία. Στο νέο τους σχολείο τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να σπάσουν τον κλοιό της μοναξιάς, να γνωρίσουν και άλλα αλλόκοτα πλάσματα,  να αφήσουν ελεύθερες τις ιδιαιτερότητές τους να εκφραστούν, να μεγαλώσουν μέσα σε ένα περιβάλλον αποδοχής και δημιουργικότητας.
Σε αυτό το πρώτο βιβλίο της σειράς, το θέμα της αποδοχής και της διαχείρισης της διαφορετικότητας από τον ίδιο τον "κάτοχό" της, έχει κεντρική θέση στην πλοκή. Γιατί εκτός από το σχολείο της Μήδεια Κροκατόα, υπάρχει και το σχολείο του Μάγκνους Μανίφικο, του επίσης άυλου, δίδυμου αδελφού της. Σε εκείνο το σχολείο, τα αλλόκοτα πλάσματα, μεγαλώνουν με στρατιωτική πειθαρχία και μαθαίνουν να υπακούν διαταγές, μέσα σε ένα περιβάλλον φόβου, με στόχο να καταστήσουν τους εαυτούς τους υπερόπλα.  Υπάρχει επίσης η ιστορία του Μάρκο που αρνείται να μπει στο νερό, να δεχτεί τη θαλασσινή του καταγωγή, παρ 'ότι κουβαλά ένα πτερύγιο δελφινιού στην πλάτη του, και υπάρχει τέλος και η ιστορία του Μπεν. Του παιδιού που κάποτε μυστηριωδώς το έσκασε από το σχολείο της Μήδεια Κροκατόα και τώρα βρίσκεται στο σωφρονιστήριο Μοντεκρίστο, μια φυλακή για αλλόκοτα πλάσματα που έχουν κάνει εγκληματικές πράξεις.
Σχεδόν πάντα όταν μιλάμε διαφορετικότητα, μιλάμε για την αποδοχή της από τους άλλους. Σπάνια συζητάμε την ανάγκη και τον αγώνα του ατόμου να ζήσει με τη διαφορετικότητά του, να της δώσει νόημα. Και όπως κάθε νόμισμα έχει δυο πλευρές, έτσι και η στάση απέναντι σε κάτι που καθιστά κάποιον μοναδικό ή ιδιαίτερο, έχει και αυτό την φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά του. Είτε κάνεις την μοναδικότητα εφαλτήριο για να γνωρίσεις νέες, ανεξερεύνητες πτυχές του εαυτού σου ή αφήνεις το φόβο να καταπιεί κάθε τι ευγενές και δημιουργικό μέσα σου, είτε τη χρησιμοποιείς για να καταδυναστεύσεις τους άλλους.
Το θέμα αυτό θα το δούμε να επιστρέφει και στο δεύτερο βιβλίο όπου, ένα αλλόκοτο πλάσμα από το παρελθόν, έρχεται και απειλεί το αύριο, όχι μόνο του μυστικού καταφύγιου των αλλόκοτων πλασμάτων, αλλά και καθενός που εμπίπτει στην έννοια "διαφορετικός".
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο για παιδιά από 10 ετών.

Συγγραφέας Γιώργος Παναγιωτάκης
Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
Εκδόσεις: Πατάκη



Σχόλια