Το σχέδιο της Ρέιμι


"Έχεις φτάσει ποτέ σε ένα σημείο στη ζωή σου που να συνειδητοποιείς ότι όλα, μα όλα, εξαρτώνται από σένα;" Οι τρεις πρωταγωνίστριες του βιβλίου της Κέιτ ΝτιΚαμίλο, έχουν φτάσει ακριβώς σε αυτό το σημείο, κι ας έχει ξεκινήσει η καθεμιά από διαφορετική αφετηρία.
Το σχέδιο της Ρέιμι, είναι μια ιστορία για τη δύναμη της φιλίας και το πως η κατανόηση και η καλοσύνη μπορούν και επουλώνουν τις πληγές των ανθρώπων. 
Τα τρία κορίτσια, η διστακτική Ρέιμι. η εύθραυστη Λουιζιάνα και η ατρόμητη Μπέβερλι, είναι τρία κορίτσια πληγωμένα, τρία κορίτσια που υπομένουν την απώλεια της σταθερότητας του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, τρία κορίτσια με ζαρωμένες ψυχές, που για πρώτη φορά τις νιώθουν να ανοίγουν.
Συναντιόνται με αφορμή έναν διαγωνισμό περιστροφής ραβδιού, στον οποίο συμμετέχουν κάθε μια για πολύ διαφορετικό λόγο, και γνωρίζονται μέσα από την κοινή τους περιπέτεια, που ξεκινά με την αναζήτηση ενός βιβλίου: της βιογραφίας της πρωτοπόρας νοσοκόμας, Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ.

Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση, από τις πρώτες κιόλας γραμμές του βιβλίου, είναι ο ρυθμός του. 
Τόσο κοφτός. Μικρές, δυνατές, προτάσεις, που μεταφέρουν σε τρίτο πρόσωπο τις σκέψεις των πρωταγωνιστών στα αφηγηματικά μέρη και τις φωνές τους στα διαλογικά σημεία του βιβλίου. Έχεις τόσο έντονα την αίσθηση αυτού του ρυθμικού ξεδιπλώματος της ψυχής και της σκέψης τους, που σχεδόν το ακούς...
Τα τρία κορίτσια που μοιάζουν τόσο διαφορετικά σε πρώτη ανάγνωση, μοιράζονται την ίδια αθωότητα, την ίδια ηθική ακεραιότητα. Τι κι αν η Ρέιμι δεν αποκαλύπτει το σχέδιο της στη μητέρα της, τι κι αν η Λουιζιάνα κρύβεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες, τι κι αν η Μπέβερλι κουβαλά ένα σουγιά πάνω της, τα τρία κορίτσια έχουν μια αθώα ψυχή και ένα τεράστιο πλούτο συναισθημάτων που μένει αμοίραστος. Και αυτό το φορτίο νόμιζω, είναι βαρύτερο από τη σκληρότητα της ζωής τους.
Η ιστορία της ΝτιΚαμίλο, είναι μια ιστορία βαθιά υπαρξιακή και γεμάτη συμβολισμούς. Από τις σελίδες της περνούν οι φόβοι, οι ελπίδες, οι απογοητεύσεις, και κυρίως η αγωνία των κοριτσιών να νοηματοδοτήσουν το παρόν και το μέλλον τους. Να βρουν τον κρίκο που δένει τις δικές τους ζωές, με οτιδήποτε είναι εκείνο που κάνει μια ζωή άξια να τη ζεις. 
Τα κορίτσια θα ανακαλύψουν "γιατί υπάρχει ο κόσμος", στους διαδρόμους ενός οίκου ευγηρίας, σε ένα άσυλο αδέσποτων ζώων, στον πάτο μιας λίμνης, στο δωμάτιο ενός νοσοκομείου, στη σκηνή ενός θεάτρου και στην κορυφή ενός πύργου. Θα το ανακαλύψουν κρατώντας γερά η μία το χέρι της άλλης.
Ένα καταπληκτικό βιβλίο για νεαρούς αναγνώστες και μια ακόμα εξαιρετική μετάφραση από την Αργυρώ Πιπίνη.


Συγγραφέας: Κέιτ ΝτιΚαμίλο
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο



Σχόλια