Το θαύμα


Σπάνια μια ιστορία που εκτυλίσσεται, ως επί το πλείστον, στους τοίχους ενός δωματίου, μπορεί να είναι τόσο συναρπαστική. Σπάνια ένα ψυχολογικό θρίλερ, όπως αυτό που έγραψε η Emma Donaghue, μπορεί να στηριχτεί σε τόση σιωπή.

Ιρλανδία, μέσα του 19ου αιώνα. Η εντεκάχρονη Άννα Ο' Ντόνελ, επιβιώνει χωρίς φαγητό τους τελευταίους τέσσερις μήνες της ζωής της. Το φαινόμενο έχει αναστατώσει το μικρό χωρίο και γρήγορα η ιστορία της θα πάρει διαστάσεις θρησκευτικής υστερίας. Καταγόμενη από μια φτωχή, αυστηρά ρωμαιοκαθολική οικογένεια, η Άννα διατείνεται ότι τρέφεται με "μάννα". Η Λίμπ Ράιτ, επαγγελματίας νοσοκόμα, προσλαμβάνεται για να παρατηρεί το παιδί και να ανακαλύψει αν υπάρχει κάποια απάτη, ή αν πράγματι πρόκειται για θρησκευτικό ή ιατρικό θαύμα.
Μια σειρά ανθρώπων, μια εκκλησία, μια οικογένεια, μια ολόκληρη κοινότητα, που τρέφει τις δικές της, διαφορετικές ίσως, προσδοκίες από αυτό το παράξενο κορίτσι, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον επαγγελματισμό, την παρατηρητικότητα και λογική μιας άθεης νοσοκόμας.
Και μέσα σε όλα αυτά η ίδια η Άννα. Η μικρή, εύθραυστη, έξυπνη, αθώα Άννα.
Η Άννα που κερδίζει τους γύρω της με το χαρακτήρα και τη σοφία της, την αθωότητα και την εμμονή της ότι είναι η εκλεκτή του Θεού, η Άννα με το τρομερό μυστικό που κρύβει και από το οποίο προσπαθεί να εξιλεωθεί και να προσφέρει τον εαυτό της ως θυσία εξιλέωσης. Τα όρια μεταξύ της προσωπικής πίστης και της χειραγώγησης, είναι πολλές φορές δυσδιάκριτα.
Λίγο πριν η λογική προδώσει την Λίμπ, λίγο πριν η ορθότητα με την οποία προσπαθεί να ασκεί το επάγγελμά της, αλλά και τα αισθήματα που τρέφει για την Άννα, τυφλώσουν την κρίση της, η ζωή θα της στείλει σύμμαχο έναν δημοσιογράφο που έρχεται στο μικρό χωρίο για να καλύψει την ιστορία της Άννας. Με τη δική του βοήθεια, η Λίμπ θα καταφέρει να κοιτάξει την Άννα, αλλά και τον εαυτό της με άλλα μάτια και θα προσπαθήσει να αποτρέψει τον χαμό του μικρού κοριτσιού που μοιάζει αναπόφευκτος.
Μια εξαιρετική ιστορία που εκτυλίσσεται στις λεπτομέρειες, ανάμεσα σε προσευχές, αγκαλιάσματα και περιπάτους, μια ιστορία σκληρή, ειπωμένη με αφοπλιστική, παιδική αφέλεια,  ένα μυστικό που μέλλει να καταλήξει σε ένα τάφο και αυτιά που μένουν ερμητικά κλειστά στην αλήθεια, με τον ίδιο τρόπο που η Άννα κρατά το στόμα της κλειστό στην τροφή, και μια φωτιά που δεν καίει μόνο τους αμαρτωλούς, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα μιας νέας ζωής.
Ένα σπαραχτικό μυθιστόρημα για τα όρια της ανθρώπινης πίστης και για τα μυστικά που μπορεί να γίνουν η επίγεια κόλαση κάποιων, μια ιστορία αφοσίωσης και αυταπάρνησης που ξεπερνά την ανθρώπινη αντοχή,  μια ιστορία για την αγάπη που μόνο αυτή ξέρει να γιατρεύει τις ψυχές και τα σώματα των ανθρώπων.
Ένα μυθιστόρημα σαν σιωπηλή κραυγή.

Συγγραφέας: Emma Donaghue
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος




Σχόλια